IPA Magyar Szekció

International Police Association

Számla számunk:
K&H Bank
10402111-50494850-50491002
Adószám:
19137504-1-10
Levelezési cím:
3360 Heves, Erzsébet tér 1.
 
 

Szervezet müködésével kapcsolatos rendezvények

Keresés a honlapon

0.png9.png6.png6.png8.png4.png
Ma14
Tegnap50
Ezen a héten14
Ebben a hónapban698
Összes96684

Visitor Info

  • IP címe: 35.175.191.168
  • Browser: Unknown
  • Browser Version:
  • Operating System: Unknown

2
Online

2019-10-14

Elérhetőségeink

Rendezvényeink

2019. év

1.     IPA Bowling verseny (Heves)
        Időpont: március
        Felelős: Gottschalk Róbert
2.     Megyei IPA Bowling verseny (Heves)
        Időpont: április
        Felelősök: Réz Péter
3.      Kirándulás a Mátrába
            Időpont: május
            Felelős: Gottschalk Róbert és dr. Francsics Ottó
4.      IPA Labdarúgó bajnokság
            Időpont: május
            Felelős: Szigili János
5.     Lecsófőző verseny                     
          Időpont: július 26.
          Felelősök: dr. Francsics Ottó
6.     Kirándulás Albániába
          Időpont: július 9-16.
          Felelősök: dr. Francsics Ottó
7.      IPA Kerékpártúra és családi sportnap Tiszanána - Dinnyéshát
          Időpont: augusztus 3.
          Felelősök: dr. Francsics Ottó, Megyeri István, Gottschalk Róbert
9.     Megemlékezés a Jászszentandrási IPA Emlékparkban Arthur Troopról, az IPA alapítójáról
          Időpont: augusztus 18.
          Felelős: dr. Francsics Ottó
10.    Jótékonysági bál az IPA-ért és a magyar rendőrkultúráért
         Időpont: október 5.
         Felelős: Dr. Francsics Ottó
11.    IPA télapó ünnepség
        Időpont: december 9.
        Felelősök: Tari Tímea, Megyeri István
II. Szervezeti  élet:
1.       Elnökségi ülés
      Időpont: február 22.
2.        Közgyűlés
      (Beszámoló a 2018. évi munkáról, 2019. évi elképzelések, munkaterv, gazdasági helyzet értékelése, aktuális feladatok) 
      Időpont: március 22.
3.       Elnökségi ülés
      Időpont: szeptember 27.

 

 
 
 
 

 

Miért éppen Szentpétervár?

Mert saját magam szerettem volna megtapasztalni, amit Drága Édesanyám utiélményeiben regélt.

Dr. Francsics Ottó  által szervezett utazás során a művészetek szárnyán  a gyönyörűséges palotákban, elvarázsolt kertekben sétáltunk a rég megszokott barátokkal, útitársakkal.

Kell ennél jobb?

No igen! Kegyes volt hozzánk az időjárás is, mert a kedvünkért aranyló napsütés, kellemes szellő, bodros kis felhők fogadtak a káprázatos kék ég alatt.

 

A WIZZ AIR  légitársaságban kellemesen csalódtam, még a poggyászaink is hiánytalanul megérkeztek ( nem úgy mint Kanadában: 4 napig sétált Kínában a bőröndöm). Az elindításunk és fogadásunk -  az "1000 út utazási iroda" remek szervezése okán  zökkenőmentes volt. Molnárné Csáki Melinda tájékoztatása valóban korrekt volt.

A széles mosollyal, végtelen kedvességgel, baráti szavakkal elénk perdülő Daria Nikiforova - DÁSA, azonnal az otthoni hangulatot árasztotta, mely elválásunkig meg is maradt. Egyszerűen a hazaérkezésemkor hiányzott a hangja, megkapó egyénisége. Ezért is örültem, hogy megengedte az IPhone felvételt az út során. Élvezheti mindenki, mert átküldtem. Mondhatom, hogy a velünk töltött időben óriási segítőkészségéről tett tanúbizonyságot akár a szállodában, étkezések vagy bármilyen kívánság tekintetében. Csak megemlítem, hogy bejártam a világot USA- tól Thailandig, de ritka az ilyen személyiség az idegenvezők között- a hatalmas tudásanyagról már nem is szólva. Összefüggésében mutatta be az orosz történelmet. A másik idegenvezetőnk Liza meghökkentett a hibátlan magyar kiejtésével, pedig elég régen ment férjhez, elköltözvén szülőföldjéről.

Vaszilij sofőrünk a legképtelenebb helyeken is képes volt leparkolni a kedvünkért pedig a forgalom rendkívül zsúfolt volt nap mint nap. De utunk mindenütt zökkenőmentesen zajlott.

Hiába volt a  4* AKYAN Hotel egy forgalmas - Ulista Vosstaniaya 19 - helyen, mégis nyugodt volt az álmunk-  csendes volt. Remek ételeket szolgáltak fel és a pezsgő az étkezések előtt igazi meglepetésként szolgált a készséges személyzettől! Érdekes volt nézni falatozás közben a város nevezetességeit naponta váltva az évszakokat, napszakokat a képernyőn. Hisz oly rövid volt az idő és minél több élményt szerettünk volna befogadni a  hely hangulatából. Persze a szálló előnyére szolgált a mellette lévő csokoládébolt is!!!  Valódi  Eldorádó!

Az első nap csak megkukkantottuk a Szent Miklós Tengeri Templomot, ahol minden tengeri út előtt és után fohászt mondtak a tengerészek a szerencsés útért. Majd a Szent Izsák székesegyházat kerestük fel, mely a világ egyik legnagyobb kupolaépítménye, a messze ellátszó aranykupola miatt " Isten tintatarzójának "  is nevezik.   A Vasziljevszkíj- sziget, illetve a Palota tér a Sándor oszloppal következett, végül pedig a "Vérző Megváltó templom" a nap megkoronázásaként. Az elnevezés II. Sándor cár halálához kapcsolódik, ó- orosz stílusban épült. Külső, belső falait 7.000 m2- nyi felületen mozaikok díszítik. Nem csoda, hogy a  város egyik ékköveként emlegetik.

SZENTPÉTERVÁR 

alapítása hivatalosan 1703. május 27- re datálódik, a régi naptár szerint május 16. Elméletileg Finn-ugor törzsek éltek Novgorod környékén, illetve szlávok követték őket. Majd a svédek uralkodtak ezen a területen, 21 évig tartott az északi háború. Nagy Péter feladata , hogy  visszakapja a tengerhez a kijáratot, ezért a törökök ellen harcolt- emiatt a délebbre , kellemesebb klímába tervezett várost nem tudta létrehozni. A viharos történelmi idők miatt  erőd építésével kezdte  ténykedését. A nemeseknek földet adományozott és kőpaloták építésére adott engedélyt, hiszen a faépületeket megsemmisítették a tűzvészek.  Bevezette a KŐADÓT- minden utazónak kőben kellett fizetni az áthaladásért. Átköltöztette a jobbágyokat, kicsit erőszakosan népesítette be a környéket.  Olasz építész tervezte az Erődöt, palotákat- innen az európai stílus. A korszak híres és elismert  európai építészeivel dolgoztatott. Nagy Péter csodálta Amszterdamot- lecsapoltatta a mocsarakat, csatornákat hozott létre, szökőkutakat működtetett. Ugyan az utak nem voltak jó minőségűek, ezért a vízen közlekedést preferálta.

1712- ben " 9 évesen" Oroszország fővárosa lett Szentpétervár  Apostoli város, mivel  Péter kulcsot tart a kezében, mely a Paradicsom bejáratát nyitja- ezzel kulcsváros (németül). Biztosította a nemzetközi kereskedelmi útvonalakat. Hajóépítés volt a cél, hogy erős hadiflottát hozzon létre.

Templomok, paloták, épületek nem orosz- mint Moszkvában, hanem európai hangulatot árasztanak. Jól tervezett a város, széles, egyenes utakkal.

Puskin- ban CARSZKOJE  SZELO  Katalin cárnő Nyári Palotáját kerestük fel. A park és a kastély építése több cárnő nevéhez kapcsolható. I. Katalin kezdte el az építését. Erzsébet cárnő tovább fokozta a külső látványt és Nagy Katalin elsősorban az épület belső díszítésére összpontosított. A hatalmas barokk és klasszicista palota együttes egyszerűen lenyűgöző volt. Ó!  és a Borostyánterem, még ilyent! Szavakkal meg sem próbálom leírni azt a természet adta ajándékot, amit a színekkel, formákkal megcsillogtatott előttünk...

Egy kis orosz hangulat a Kerti házban: "Ej uhnye" a férfi énekkar előadásában.

PAVLOVSZK leglátványosabb nevezetessége a kastély volt, amely szintén I. Pál nevéhez kapcsolódott. A koronázás után cár utasítására az egykori kisebb palotát átépítették, megnagyobbították és ettől kezdve nyári rezidenciaként működött az uralkodó haláláig.

Milyen romantikus a város éjjel, ahogy villóznak a fények a Néva hullámain, ahogy elsiklanak a hajók, ahogy sétálnak a mosolygó családok, a boldog párok a parton. Vajon mire vár ez a sokaság? Ahogy mi is, ők is izgalommal várják a reprezentatív  PALOTA HÍD- majd sorra a többi - felnyitását. Még egy kis ajándék tűzijátékban is volt részünk Dása kontyalávalója kíséretében. A 300 hídból 13 nyitható. Át kell érezni a város lüktetését éjjel és nappal! Mindegyik élmény a maga nemében páratlan!

 

Ermitázs: reggel látogatást tettünk a világ egyik leggazdagabb képzőművészeti gyűjteménynek otthont adó  "The HERMITAGE" - Remetelak termeiben- Téli Palota. Az itt található 3 millió kiállítási tárgyat tán 6 évig kellene tanulmányoznunk, ha mindegyiket megnéznénk, de mi csak a legismertebb és nagy becsben tartott részét tekinthettük meg. A  "leggazdagabb gyűjteményhez"  egy megjegyzés: Tavaly jártam Qatar, Omán, Arab Emirátusok, Abu Dhabi, Dubai - ban Dr. Juhász Árpád geológus-  és munkatársaival  ám  tapasztalatom szerint : az arab világ nekilendült, óriási , új kulturális épületekben hatalmas gyűjteményekre  próbál szert tenni, mivel az anyagi források szinte kiapadhatatlanok. A világ rangos aukciós házainak állandó szereplői.

Irány a Néva sugárút "Nyevszkíj", mely 11 km, tele szebbnél szebb épületekkel.

A város egyik szimbóluma a Péter- Pál Erőd, melynek területén áll az orosz cárok temetkezési helye, a Péter- Pál  Székesegyház. Tornya eddig a legmagasabb a városban .

Szentpétervár  " ÉSZAK VELENCÉJE " - Saint Petersburg

A legészakibb metropolisz, a legfiatalabb európai város, a legtöbb forradalom városa- ilyen és ehhez hasonló címekkel ékeskedik Szentpétervár. Ma már nehéz elképzelni, hogy a   mocsár, amelyen  I. Péter megvalósította álmát, de a háborúskodás miatt kénytelen volt ezt a geológiailag alkalmatlan területet választani. A cár azt akarta, hogy városának csatornái legyenek, mint Amszterdamnak és olyan fényűző palotái, mint Vesailles- nak. Alattvalóinak hajót is ajándékozott. Lenin hatalomra kerülésekor a város a forradalom bölcsőjévé vált, míg a II. világháború idején pedig a nemzeti büszkeség jelképe lett. Szentpétervár a legeurópaibb orosz város, varázsát még az utolsó évszázad viszontagságai sem tépázhatták meg. Ezt a befektetők is tudják, mert naponta nőnek ki a földből a házóriások pld. finnek által jó minőségű anyagokból elképesztő luxust képviselve.

AURÓRA  az  1904-1905. Japán háborúra készült, 400 tengerész szolgált rajta, 16 ágyúval rendelkezett. Hogyan lett a világtörténelem része? Mert a matrózok átálltak a bolsevikokhoz, itt történt a híres vaklövés. A cirkálónál elhangzott az ironikus mondat:

ez a világ legerősebb hajója, mert  "Egy lövés 70 év rombolás!"

TÉLI  PALOTA látképe az egész városra rányomja bélyegét, a történelemből pedig közismert az előtte eldördülő lövés következménye. Nagy Péter lánya Erzsébet rendelte meg építését a XVIII.században, 8 év alatt készült el, 100 lépcsőházzal rendelkezett. Sejthető, hogy a cárok reprezentatív életéről szólt. Tűzvész miatt ma csak a templom és a lépcsőház eredeti.

A Kazinyi Székesegyház a XIX.század elején épült I. Pál megbízása alapján, a római Szt.Péter Bazilika másolataként. Fotózás a Szmolnij - komplexum előtt, melynek területén I. Péter idején még a hajóépítéshez szükséges szurkot főzték, ahonnan a neve is származik.

A FONTÁNKA folyón a sétahajókázás során bepillanthattunk a cári paloták világába a várost átszövő csatornákról, valamint a Néváról is páratlan panorámában volt részünk. Tényleg előjöttek Amszterdam és Velence élményei számunkra. A "Nyári kert" a város első parkja, Nagy Péter idején híres szobrok, szökőkutak díszítették. Nagy Katalin szép kerítést "adományozott" a kertnek, melyet versben is megörökítetek híres költők. Ám megpillanthattuk a CSÍZ MADÁRKA- t a város legkisebb szobra " Csíz madárka hol voltál? 1 kupicát, 2 kupicát felöntöttem" mondták a joghallgatók- azért csíz madár, mert színes volt a diákok egyenruhája. Ma is a fiatalok szórakozóhelye. Megvalósult Nagy Péter álma 5 tengerrel állt összeköttetésben Szt.Pétervár. 7 éve fejezték be a gátat , a 315 éves történelem során 300 árvizet aggódtak át.

KOZÁK FOLKLÓR EST  hogyan lehet egy dinamikus, vérpezsdítő zenét leírni? Ezt még nem sikerült nekem! Az első sorban ültem és együtt dobbant a szívem a tüzes táncosokkal, akik mindig mosolyogtak, élvezzék a mozgást a zenét és egy fikarcnyit sem látszott rajtuk a fáradtság.  Szerencsére a régi népzenei gyökereken alapult a műsor. No, a szünetben a pezsgő és kaviár fokozta a jó hangulatot! Azt gondolom ilyen bőséges program után senkit nem kellett altatni! Ám izgalmas volt az éjjeli város életét is megfigyelni.

PETRODVOREC Nagy Péter nyári kastély- együttesét az " orosz Versailles" -nek tartják egyáltalán nem méltatlanul. Egyszerűen nem hisz az ember a szemének "ez valóság, vagy csak álom"? Itt  aztán igazán hasra esik a nap a sok aranyozás láttán és gyémántként hullanak alá a vízcseppek. Micsoda látvány! Elbűvölő! Nem lehet betelni vele! Hihetetlen! Leglátványosabb része az Alsó park, a világ legnagyobb szökőkútrendszerével , a 140 szökőkút naponta 100.000 m3 vizet forgat, mely a hegyekről lezúdulva érkezik minden mechanikus szerkezet nélkül működtetve a szemet gyönyörködtető csodát. Az impozáns park mellett a Nagy Palotát is birtokba vettük- bánatomra- csak a szemünkkel.

Egy baj volt csak, hogy jó társaságban, csodaszép helyeken túl gyorsan telik az idő!

Ám az emlékek szerencsére megmaradnak, ami csillogásával bearanyozza a mindennapjainkat és  ismét visszaálmodhatjuk magunkat a mesés birodalomba, a szépségek kimeríthetetlen tárházába.

Dr. Horváth Istvánné  Tünde